Mars'ta Uzun Süreli Yaşam İçin "İglo" Üretilecek


Mars'a insan göndermek için çalışmalar sürüyor. Gerek Mars'a gidecek araçlar gerekse Mars'ta astronotların yaşamına devam etmesi için gerekli malzeme üretiminde çalışmalar devam ediyor.

Mars'a gidecek astronotlar için en büyük sorun şüphesiz güvenli barınma olacak. İnsan fizyolojisine göre yaşamı imkansız kılan Mars'ta uzun süreli kalıp araştırma yapmak bilim insanlarının en temel hedeflerinden biri. Bu doğrultuda çalışan İsviçre merkezli bilim ve mühendislik araştırma enstitüsü (EPFL), Mars'ta kalıcı yaşam alanları için iglo inşa etmeyi planlıyor.

9 ay boyunca insanların kalabilecekleri bu iglolar 12.5 metre uzunluğunda ve 5 metre genişliğinde olarak tasarlandı. Ayrıca bu yaşam alanlarının üzerini 3 metre kalınlığında bir buz kütlesi kaplanacak. Böylece radyasyon ve küçük meteorların tehlike yaratması engellenmiş olacak. 

Bu gelişmenin yanında, bilim insanları mümkün olduğu kadar ihtiyaçların tedariğini de sağlamaya çalışacak. Oksijen, şeker, çeşitli araç ve gereçlerin de Mars'taki imkanlardan dönüştürülerek elde edilmesi amaçlanıyor. Tüm bunlarla beraber insanlardan önce Mars'a robot gönderimi de söz konusu. 

Hiç yorum yok