(İTÜ) PARS Roket Grubu Öğrencileri Hibrit Roket Üretti



İstanbul Teknik Üniversitesi'nde bulunan ve 2012'de kurulan PARS Roket Grubu öğrencileri, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek ilk kez hibrit roket moturu içeren bir roket geliştirdi. Anadolu-2 ismi verilen roket'in testleri ise Tuz Gölü'nde yapıldı. 

4 kilogram yükle, 850 metre irtifaya çıkan roket, paraşüt yardımıyla başarıyla indi. T3 vakfı ve Roketsan'ın desteğiyle üretilen roketin Intercollegiate Rocket Engineering Competition (IREC) isimli ABD'de düzenlenen yarışmaya katılması bekleniyor.

Grubun üyelerinden Ömer Uçar yaptığı açıklamada önemli bilgiler verdi;



"12 kişilik grubumuz uluslararası roket mühendisliği yarışmasında ülkemizi temsil etmenin yanı sıra roketçiliği sevdirmek ve geliştirmek için çalışma yapmaktadır. PARS Roket Grubu üyeleri, bütün ana ve alt sistemlerini kendi bünyelerinde tasarlayıp yerli imkanlarla üretmekte ve okulun bünyesinde test etmektedir. PARS olarak dünyanın bu konuda en prestijli yarışması olan ve her sene Amerika'da düzenlenen Intercollegiate Rocket Engineering Competition'da (IREC) boy göstermekteyiz. Geçmiş yıllarda NASA ve SPACE X'in de sponsorluğunu üstlendiği, Amerika ve Kanada'nın en prestijli üniversitelerinin yanı sıra farklı ülkelerden de birçok ekibin katıldığı bu yarışmada 4 senelik bir tecrübeye sahibiz. Bu roket ile haziran ayında ABD'deki yarışmada Türkiye'yi başarı ile temsil etmeyi hedefliyoruz." 

Merak edenler için hibrit roket nedir?

Hibrit roket, Roket motorunda farklı fazdaki roket yakıtları kullanan bir rokettir. Bu yakıtlardan biri katı  diğeri ise gaz ya da sıvı halde olabilir.