Humanity Star Projesi Tepki Çekti



Uzay çalışmalarında adı çok duyulmayan Yeni Zelanda uzaya gönderilen uyduyla büyük eleştiri aldı. Yeni Zelanda merkezli Rocket Lab'ın geçen hafta yörüngeye gönderdiği uydu Güneş ışınlarını Dünya'ya yansıtacak ve Dünya'nın herhangi bir noktasından görülebilecek. Her şey planlandığı gibi giderse 9 ay boyunca bu uydu gökyüzündeki en parlak nesne olacak.

Rocket Lab'ın Humanity Star ismi verdiği uydu Dünya'daki herkese uzaydaki yerimizi hatırlatmayı amaçlıyor. Şirketin genel müdürü bu uydu sayesinde hepimiz ortak bir deneyim yaşama şansı bulacağız açıklamasında bulundu.

Fakat diğer gökbilimciler fırlatılan uyduya tepkili. Auckland Üniversitesi'nden Richard Easther yaptığı açıklamada bu eylemlerin yaygınlaşmasının gökbilimcileri sokağa çıkarabileceğini açıkladı. Columbia Üniversitesi Astrobiyoloji Direktörü Caleb Scharf,  Scientific American dergisine yaptığı değerlendirmede, "uydunun kişisel evrenine saldırı" olduğunu açıkladı. Schard ayrıca "hiçbirimiz şirket sloganlarını Everest'in zirvesine yansıtmıyoruz" diyerek projeye tepki gösterdi. 

Neden bilmiyorum ben merak ettim :)

Projeyi araştırmak isteyenler için http://www.thehumanitystar.com/