Tau Ceti Sisteminde Yaşam İhtimali Bulunan Gezegenler


İngiltere'de bulunan Hertfordshire Üniversitesi'nden Fabo Feng'in başkanlığında yürütülen çalışma kapsamında, Tau Ceti yıldızı üzerinden elde edilen veriler incelendi. Yapılan gözlemlerde yıldızın yörüngesindeki gezegenlerin yer çekiminden ötürü titreşimler yaydığı tespit edildi. Titreşimler yıldızın çevresinde 4 gezegen olduğunu ortaya çıkarmada etkili oldu. (Daha önceki gözlemler 5 olabileceğini ortaya koymuştu)

Bilim insanları 4 gezegenden 2'sinin yaşama elverişli olabileceği ifade ediyorlar. Ayrıca yaşama elverişli olabilme ihtimali olan gezegenler konumları sebebiyle suya da sahip olabilir. Tabi günümüz şartlarında Jüpiter'i, Mars'ı izler gibi bu sistemleri izlemek mümkün değil. Ömrümüz boyunca da muhtemelen bu kadar uzaklıkta yer alan bir sistemi izlemeyeceğimiz. Nitekim Tau Ceti Dünya'dan yaklaşık 12 ışık yılı uzaklıkta yer alır. 

Bilim insanları bu bilgilerle beraber Tau Ceti sisteminde bulunan gezegenlerin asteroit tehdidi altında olabileceğini açıkladılar. Araştırma sonuçları The Astrophusical Journal'da da yayımlandı. 

Ancak haber sitelerinde yazan "yaşam izi" başlığı çok iddialı olmuş.