Mars Yüzeyinde Yaşam Alanı Yaratmak Ne Kadar Mümkün?


Mars'ta yaşam ne kadar mümkün? 2020'li yıllarda kurulması planlanan koloni ne kadar gerçekçi? Özellikle geçtiğimiz 2 yıl boyunca Mars'ta yaşam başlığı altında birçok yazı paylaştık ancak anlaşıldığı üzere Mars'ta koloni kurma projesi sanılandan zor gibi görünüyor.

NASA'nın bilim insanları son olarak Mars'ta yaşama elverişli bölgeler oluşturmak için manyetik alan kurma önerisi ortaya attılar. Mars'ın yörüngesine yerleştirilecek uzay araçlarından yararlanmayı amaçlayan projenin önünde en büyük engel bütçe. Nitekim proje hayata geçerse bütçesi NASA'nın güncel bütçesini oldukça aşıyor. Tabi Mars'ta koloni kurmak için insanoğlunun önünde birçok engel henüz çözüm bulmuş değil.

Mars'ın atmosferi Dünya'nınkinin %1'i kadar. Bu oran kısacası Mars'ta olmak ile uzayda olmak arasında çok da fark olmadığı anlamına geliyor. Mars'a gideceklerin bu etkiye nasıl dayanacağı bilinmiyor. Bununla birlikte gitmesi mümkün olunan Mars'tan insanları Dünya'ya geri nasıl getirileceğine henüz cevap bulunamadı. Ayrıca Mars'ta insan ne ile beslenecek ve nasıl yiyecek üretecek sorusu da halen beklemede.

Tüm bu engellerin yanında Mars'taki radyasyonun fazla olması ve koşulların kalp krizi riskini arttıracak olması da henüz aşılmayan engellerden. Bununla birlikte Mars'taki yerçekimi azlığının kas yapımıza nasıl etki edeceği de halen deney aşamasında.

Kısacası çok kısa zaman içerisinde Mars'a koloni kurmayı beklemek hayal olur. Belki de Mars'ta koloni kurma çalışmaları 2040'a kadar anca tamamlanabilir.