Türk Astrofizikçi İlk Kez Üçüncü Kategori Bir Kara Delik Keşfetti


Astrofizikçiler şimdiye kadar kara delikleri "cüce" ve "süper" olmak üzere  iki kategori içinde ele alıyordu. Cüce kara delikler, Güneş'in 100 katına kadar kütleye sahip olanları sınıflandırmak için,  "süper kara delikler" Güneş'ten 100 ile 10.000 kat daha fazla kütleye sahip olan kara delikler için kullanıyordu. Ancak bilim insanları yaklaşık 50 yıldır iki tip kara deliğin ortasında orta sınıf bir kara delik olabileceği fikrinden yola çıkarak araştırmalar yapıyordu.

İşte bu araştırmalar sonucunda en iyi Güney Yarımküre'den görülen Tucane 47 isimli bir takmyıldızında orta sınıf bir kara delik keşfedildi. Astrofizikçi Doç.Dr Bülent Kızıltan ve Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nde bulunan ekibin keşfettiği bu kara delik bilimsel dergilerde ve medyada geniş yer buldu.

Yapılan araştırmalar neticesinde keşfedilen kara deliğin Güneş'ten 2.200 kat daha büyük kütleye sahip olduğu tespit edildi.

Doç. Dr. Bülent Kızıltan ODTÜ Fizik Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Fulbright Bursu ile ABD'ye gitmiş, burada Hubble Teleskobu'yle gözlemler ve çalışmalar yapmaktadır.