Gerçek Bir Kara Delik Fotoğrafını Ne Zaman Görebileceğiz?



Şimdiye kadar gerçek bir kara delik göremedik. Hatta birçok kaynak kara delikleri görüntülenemez olarak anlatır. Ancak bilim insanları birçok teleskoptan oluşan EHT sistemiyle 4 milyon Güneş büyüklüğünde bir kara deliği gözlemlemeye hazırlanıyor. 

Event Horizon Teleskobu olarak bilinen EHT sistemiyle, Sagittarius A'nın fotoğrafı çekilmeye çalışılacak. Nisan ayı itibariyle bu iş için hazırlanan teleskoplar görevlerine başlayacaklar. 

Güneş'imizden dört milyon kat büyük olan süper kara delik, Dünya'dan 26.000 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor. Dünya'nın farklı noktalarında bu proje için çalışan teleskoplar ise 20 milyon kilometrekarelik bir alanı gözlemleyebiliyor. 

Bilim insanları oldukça büyük miktarda veri toplayacaklarını bildikleri için 10 bin laptopluk modüller tasarladılar. Gözlemler neticesinde elde edilecek tüm veriler, MIT Haystack Gözlemevi'ne gönderilecek ve burada analiz edilecek. Yapılan değerlendirmelere göre, 2018 yılında ilk kez bir kara deliğin fotoğrafına bakıyor olabileceğiz. Nitekim teleskopların gücü hakkında, Dünya'da oturduğumuz yerden Ay'da bulunan bir portakala bakmak kadar etkileyici yorumları yapılıyor. 


Fotoğraf: Bilim insanlarının görmeyi umdukları fotoğrafın animasyonu