Mars Koşullarında Yaşayabilen Canlı Keşfedildi


Bilim insanları Mars'ta koloni için gerekli koşulları sağlamaya çalışırken, Arkansas Üniversitesi'nden bilim insanları Mars koşullarında yaşayabilen bir canlı türü keşfetti. Bilim insanları yaptıkları deneylerde bazı mikropların Mars koşullarında yaşamlarını sürdürdüğünü farketti.

Metanojen olarak bilinen bir grup mikroorganizma Mars koşullarının birebir olarak sağlandığı bir laboratuvarda yaşamaya devam etti. Bu keşif Curiosity'nin Mars'ta metan bulması üzerine başlatılmıştı. Nitekim bilindiği üzere metan Dünya üzerinde çoğunlukla canlılar tarafından açığa çıkarılıyor. Bu durumdan yola çıkan astrobiyologlar bazı mikroorganizmaların Mars şartlarında da yaşayabileceğini düşündü ve böyle bir deney gerçekleştirdi.

Metanojen ismi verilen miktoorganizmalar oksijensiz çökeltilerde, bataklıklarda, hayvanların sindirim yollarında ve göllerin diplerin yaşayabiliyor. Bir diğer deyişle, fotosentez ya da oksijene ihtiyaç duymadan hayatlarına devam edebiliyorlar.

Peki bir soru; oksijene ya da fotosenteze ihtiyaç duymayan, uzayın bir bölgesinde ya da Mars'ta gelişmiş ve akıllı canlı türleri yaşamış mıdır? Umarım bunun cevabını birgün net olarak alırız.