Betelgeuse Hakkında Kısa Bilgiler


Gökyüzünde geceleri görülebilen yıldızlardan biridir Betelgeuse. İkizlerevi olarak da bilinen kırmızı dev yıldız, Avcı Takımyıldızı'nda yer alır. Samanyolu Galaksisi içinde yer alan Betelgeuse, takımyıldızı içerisindeki en parlak 2. yıldızdır. Bununla beraber gökyüzüne baktığımızda görebileceğimiz en büyük yıldızlardan da biridir. Nitekim Betelgeuse, gökyüzünde görebileceğimiz en parlak 10 yıldızdan biridir.

Ortalama sıcaklığı 3600 kelvin derecedir ve Dünya'dan uzaklığı 600 ışık yılıdır. Güneş'ten büyüklüğü 600 kat daha fazladır. Genel itibariyle Güneş'ten 100 kat ve daha fazla büyük olan yıldızlar dev yıldız olarak kabul edilir. Eğer Güneş'in yerinde Betelgeuse olsaydı, Merkür, Venüs, Dünya, Mars ve Jüpiter bu yıldızın içinde kalırdı.

Sıcaklığı düşük olmasından ötürü kırmızı renk olarak görülür. Kırmızı devler büyüklüklerine ters oranda hafiftirler. Güneş'ten 600 kat büyük olan Betelgeuse'in kütlesi Güneş'ten sadece 15 kat fazladır. Bu da Betelgeuse'nin yoğunluğunun Güneş'ten az olduğu anlamına gelir.

Yıldızın kütlesi ilk olarak Kaliforniya'da bulunan Mount Wilson Gözlemevi'nde görevli Francis Gladheim ve Albert A. Michelson tarafından doğru olarak hesaplanmıştır. 1920'de yapılan bu hesaplama bir yıldızın kütlesini hesaplamadaki ilk başarı örneğidir.

Betelgeuse, Güneş'ten yaklaşık 60.000 kat daha fazla parlaktır. Gökyüzüne baktığınız zaman teleskop yardımı olmadan da görülebilir.