Venüs Hakkında Şaşırtan Keşif



Uzay meraklılarının bileceği gibi Venüs oldukça sıcak ve basık bir gezegen. Nitekim sıcaklıklar yer yer 462 dereceyi bulurken, kalın bulutlar Güneş ışıklarını gezegenin içlerine kadar girmesine izin vermiyor. Ancak NASA'nın kabul ettiği değerlere göre bu gezegenin yaşanabilir bölgede.

NASA'da bilim insanları geliştirdikleri bilgisayar simülasyonlarıyla Venüs'ün çok farklı geçmişinin olduğunu ortaya çıkardı. Nitekim Yaklaşık 750 milyon yıl önceye kadar Venüs'te sıvı su ve Dünya benzeri yaşanabilir ortam olduğu ortaya kondu. Dünya'ya, Mars'tan da yakın olan Venüs'ün sıcaklığı bir zamanlar 11 derece ile 35 derece arasında değişiyormuş. Bu değerler insanların yaşaması için yeterli. Günümüzde ise ezici basınç, sera etkisi ve volkanik aktiviteler gezegeni adeta cehenneme çevirmiş durumda. Yukarıdaki fotoğraf ise Venüs'ün 2 milyar yıl önce uzaydan görünümü (NASA)

Ancak Venüs ve Mars'ın bir zamanlar Dünya'ya benzemesi ve sonradan kuraklaşması acaba Dünya'nın sonu da aynı mı tartışmalarına neden oluyor.