Orman Bakanlığı Kuraklık Konusuna Açıklık Getirdi


Geçtiğimiz günlerde bizim de haberini yaptığımız NASA'nın son 9 asrın en kurak dönemi açıklamasına Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan düzeltme geldi. NASA geçtiğimiz ay Doğu Akdeniz bölgesi için 1998 yılından başlayarak en kurak dönem açıklaması yapmıştı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü hizmetinde bulunan Kuraklık İzleme Sistemi SPI kullanılarak Hatay ve Adana çevresinde yapılan çalışmaların bölge için olağanüstü bir durum olmadığını ortaya koydu. Olay hakkında bakanlık aşağıdaki açıklamayı yaptı;

"Doğu Akdeniz'de 2007 ve 2009 yıllarında meydana gelen kuraklıklar sonrasında yazılan makaleler ve NASA'nın haberlerinde de benzeri durumlar yaşanmış ve ülke basını ile bazı sivil toplum kuruluşları tarafından bunlar kaynak kullanılarak duyurulmuştu. Bu tür haberler içerisinde özellikle ülkemizi gösterme çabalarının, ülkemizin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden Levant Bölgesi’ne doğru akan sınırı aşan nehirlerimizden kaynaklandığı düşünülmektedir. NASA'nın haberi ve haber kaynağı olarak kullandığı makale incelendiğinde, ayrıca bununla ilgili ülkemizde yapılan makaleler araştırıldığında son 9 asrın en kötü kuraklığının Türkiye için geçerli olmadığı kanaatine varılmıştır."

Bakanlık ayrıca ağaç halkaları ile tarihleme metoduyla beraber yıllara göre bölgenin ikliminin ve suyun koşullarını anlama hakkında da açıklama da bulundu;

"Çeşitli devirlere ait ağaçlardan alınan kesitlerde görülen yaşlarını ortaya çıkaran halkaların çakıştırılması ile eskiye doğru giden bir halkalar çizelgesi yapılması ilkelerine dayanır. Örneğin, 1960 yılında kesilen bir ağaçta 200 adet yaş halkası bulunduğu varsayılırsa bu bize, ağacın 1760 yılında büyümeye başladığını gösterir. Halkaların kalınlık ve incelikleri ise bu 200 yıllık sürede meydana gelen iklim şartları hakkında bilgi verir. Ayrıca yine eski ahşap yapılardaki ağaçların kesitleri ile yaşayan ağaçların kesitlerinin karşılaştırılmaları suretiyle çakışan dönemler tespit edilerek nemli veya kurak dönemler hakkında daha fazla geriye yönelik bilgi sahibi olunabilir. Levant Bölgesi, tarihsel ve kullanım olarak Doğu Akdeniz'e kıyısı olan bölgeyi kapsamaktadır ve Türkiye'nin güneydoğu bölgesiyle sınırdır. Diğer yandan web sitesinde yayınlanan haritada, 2012 yılının Akdeniz Bölgesi 2002-2015 ortalamasından farkını, yani su depolamasındaki azalmayı göstermektedir ve görüldüğü üzere Levant Bölgesi ve Mısır’da ciddi azalmalar söz konusu iken Türkiye için bu geçerli değildir."