Mars'a Yolculuğun Maaliyeti ve Sıkıntıları

1950'li yıllardan itibaren insanoğlunun uzay merakı oldukça arttı. Bilim insanları özellikle güneş sistemi içerisindeki gezegenleri keşfetmek ve Dünya'daki yaşamın kaynağını bulmak için milyar dolarlar harcıyor.

Son olarak New Horizons'un Plüton'da buzlu su bulması ve Mars'ta sıvı suyun keşfi bu gezegenlere olan bakışımızı değiştirdi. Özellikle Mars'ta su keşfi bu gezegen üzerindeki harcamalarımızı arttıracaktır ancak Mars'a insanlı yolculuklar için Mars'ta su adeta güzel bir sürpriz oldu.

Bilim insanları 2030'lu yıllarda Mars'a insan gidecek diyor. En azından planlamalar bu yönde. Mars'a gitmek çok sıkıntılı gibi görünmüyor. Nitekim Mars'a insanlı bir yolculuğun maliyeti 6 milyar dolar olarak hesaplanmış. İlk etapta bu rakam oldukça fazla görünebilir ancak uzmanlara göre asıl büyük sorun Mars'ta kalıcı olmak. Bilim insanlarına göre, Mars'a insana uygun şartlar oluşturmanın bedeni yaklaşık 200 milyar dolar. Bu rakamın daha alt seviyelere çekilmesi için bilim insanları tüm güçleriyle çalışıyorlar. Maliyeti düşürmenin en önemli yolu ise 3D yazıcılar olarak görünüyor. Ayrıca bilim insanları uzay araçlarının Mars'ta yakıt üretmesi için planlamalar da yapıyorlar. Tüm bunlarla beraber Mars'ta sıvı su bulunmasının Mars'taki maaliyeti düşürme açısından önemli olduğu vurgulanıyor.

Bu sorunların bir şekilde çözüleceğini düşünebilir ancak Mars'tan Dünya'ya dönmek oldukça zor olacak. Bilim insanları da bu zorluğu sık sık dile getiriyorlar. Daha önceki yazılarımızda da Mars'tan dönmenin çok zor olduğunu dile getirmiştik. Ancak NASA henüz Mars'a gideceklerin geri dönüp dönemeyeceği ya da dönme ihtimali üzerinde kesin bir açıklama yapmış değil. Şu an için bizi Marsa götürüp geri getirecek araçların üzerinde çalışıldığı biliniyor.

Özellikle Mars'ın yapısının insan fizyolojisi üzerindeki etkileri halen büyük soru işareti.