67P'de Oksijen Varlığı Keşfedildi

Uzun zamandır Rosetta uzay aracından ayrılan Philae modülü kuyrukluyıldız 67P üzerinde araştırma yapamamıştı. İstenilen yere indirilemeyen modül, güneş ışıklarından yoksun kalmış ve enerji depolayamamıştı.Çözüm ise 67P'nin Güneş'e olan konumunun değişmesiyle çözülmüş ve modül yeniden çalışmaya başlamıştı.

Avrupa Uzay Ajansı'nın projesi olan Rosetta ve Philae modülü son yaptığı keşifle büyük şaşkınlık yarattı. Uzay araçlarından gelen sonuçları inceleyen bilim insanları 67P üzerinde oksijen varlığını ortaya koydu. 67P'nin çevresindeki gaz bulutlarını inceleyen bilim insanları, karbonmonoksit, karbondioksit, su buharı ve oksiyenin varlığını ortaya koydu.

Nature dergisinden yayınlanan araştırmanın büyük sürprize neden olduğu ifade ediliyor. Nitekim oksijenin diğer elementlerle tepkimeye girmesi bilim insanları için şaşırtıcı ancak bu bilginin Güneş Sistemi'nin nasıl oluştuğunu ortaya koymada katkı sağlayabileceği belirtildi.

Bern Üniversitesi'nde görevli Prof. Dr. Kathrin Altwegg, sonuçları ilk gördüğünde inanmadığını belirterek, asıl sorunun oksijenin oraya nasıl geldiği olması gerektiğini vurguladı.