Büyük Şehirler Sular Altında Kalacak

Uzun yıllardır bilim insanları denizlerde ve okyanuslarda suların yükseleceği konusunda insanları uyarıyorlar. Hatta bazılarımız hatırlayacaktır, 2000'li yılların başında 2010 gelmeden Avrupa'nın kuzey bazı şehirlerinin sular altında kalabileceği açıklanmıştı.

NASA ve Fransa Uzay Ajansı'nın 1992 yılından bu yana topladığı verilere göre, 100 ile 200 yıl arası bir zaman diliminde Dünya'nın büyük şehirleri sular altında kalabilir. NASA'nın Yer Bilimi Direktörü Michael Freilich yaptığı açıklamada, Tokyo, Singapur ve Florida gibi önemli şehirlerinin sular altında kalma riski altında olduğunu ve önlem alınması gerektiğini belirtti. Ayrıca Freilich açıklamasının devamında, uydu verilerinin oldukça gelişmiş araçlarla elde edildiğini ifade ederek, bozuk paranın neden olabileceği bir yükseltiyi bile gözlerden kaçmasının mümkün olamayacağını vurguladı.

Tüm bunlarla beraber 1992'den bu yana okyanuslardaki yülsekme 7.6 cm'yi buluyor. Hatta yükselti okyanusların bazı bölümlerinde 23 cm'yi bile aşmış dıurumda.