Kafa Nakli Mümkün Mü?


Genel olarak uzaydaki gelişmelere yer veren bir blog olmanın yanında zaman zaman bilimsel gelişmeleri de yazmadan olmuyor. Nitekim insan üzerinde elde edilen herhangi bir başarı doğrudan uzaydaki gelişmeleri de etkiliyor.

Geçtiğimiz günlerde kafa nakli ile ilgili birçok haber gündemdeki yerini aldı. Yayılan habere göre 30 yaşındaki Valeri Spridonov gönüllü olarak bıçak altına yatmaya hazır. Kafa naklini gerçekleştirmenin mümkün olduğunu belirten İtalyan cerrah Sergio Canavero ise New York'ta bir konferansa katılarak gerekli izinleri almaya çalışacak. Tüm onayların alınması halinde ise 2017 yılında kafa naklinin gerçekleştirileceği belirtiliyor.

Düşünmesi bile güç olan bu olay insanlığın artık hangi noktalara geldiğini göstermesi açısından önemli. Kafa nakli ilk etapta biraz mümkün görünmese de sadece böyle bir fikrin ortaya atılması bile ilerleyen yıllarda bu konunun daha fazla gündeme getireceğinin garantisi. İnsanlık daha uzun yaşamak istiyor ve sağlıklı kalmak istiyor. Belki de düşünce olarak temelleri atılan kafa nakli ilerleyen 30 yılda mümkün olabilecek. Belki de gelecek nesil yaşlandıkça kendi kafasını ya da beynini bir robota dahi aktarabilecek. Bu düşünceler insanlığın değerlerini kökünden sarsabilir.

Ancak nakledilen bir beyin ya da robortlara transfer edilebilen bilgiler insanoğlunun uzayda yapması mümkün olmayan yolculukların önünü açabilir. Belki de hiç düşünmeden 100 ışık yılı uzaklıktaki bir gezegene beyin aktarılmış bir robot gönderilebilir.

Bekleyip göreceğiz...