Uzayda Rusya-ABD Dostluğu

Daha önceden açıklandığı üzere Uluslararası Uzay İstasyonu'nun görev süresi 2024'te dolacak. Rusya, Avrupa Uzay Ajansı ve ABD'nin ortak kullandığı istasyon şu an için Dünya'nın uzay araştırmalarındaki evi konumunda.

Günümüzde ABD'li astronotları uzaya Rus yapımı araçlar taşıyor. NASA, astronot ve kargo gönderimi için Rusya'ya taşıma ücreti ödüyor. Herkes bu birlikteliğin 2024 yılında istasyonun görev süresinin dolmasıyla son bulacağını düşünüyordu. Ancak beklenmedik bir açıklama geçtiğimiz günlerde Kazakistan'dan geldi. Kazakistan'ın Baykonur Uzay Üssü'nde düzenlenen basın toplantısında Rusya Uzay Ajansı Başkanı Igor Komarov ABD ile ortaklıklarının devam edeceğini ve gelecekte kurulacak yeni uzay istasyonu için iki ülkenin beraber çalışacağını açıkladı.

NASA Başkanı Charles Bolden ise birlikte çalışma kararlarının ilerleyen yıllarda artarak devam edeceğinin işaretlerini verdi. Bolden, önümüzdeki yıllardaki Mars projeleri içinde işbirliği yapacaklarını açıkladı. Bolden ayrıca ilerleyen yıllar için Ay projelerinden de vazgeçilmediğini sözlerine ekledi.