Tarihi Olay İçin Yeni İsim "Agilkia"


10 yıllık bir yolculuğunun ardından 67P/Churyumov-Gerasimenko'nun oldukça yakınına kadar gelen Rosetta uzay keşif aracı, yakın zamanda üzerinde bulunan Philae iniş aracını kuyruklu yıldıza göndermeyi planlıyor. Bu ay içerisinde gerçekleşecek olay dünya tarihinde bir ilk olacak.

Avrupa Uzay Ajansı bu iniş kapsamında kuyruklu yıldız üzerinde inilecek bölgeye bir isim vermek için geçtiğimiz ay bir yarışma düzenledi. Yarışmanın resmi sonuçları ise 4 Kasım 2014'te açıklandı. Yapılan açıklamaya göre, 150'den fazla katılımcı kuyruklu yıldızın inilecek bölgesine "Agilkia" ismini uygun gördü. Agilkia ismi Mısır'da bulunan Nil Nehri üzerinde yer alan bir adadan geliyor. Katılımcıların bu ismi uygun görmesi ise, inişi gerçekleştirecek Philae aracının isminin de Nil'de bulunan bir adadan gelmesi olarak gösteriliyor. Arkeologların bulduğu kanıtların yaşanan seller sonrası Agilkia Adası'nda tekrar konumlanması Agilkia isminin verilmesinde bir diğer faktör oldu. Ayrıca Isis'ın tapınağı da bu ada üzerinde bulunuyor.

12 Kasım 2014'te gerçekleştirilecek iniş canlı olarak ESA tarafından yayınlanacak. Haberuzay'da yaşanacak gelişmeleri sizlere bildirmeye devam edecek.

Hiç yorum yok