Dünya'nın Yaşı Kaçtır?

Dünya'nın kaç yaşında olduğu sorusu halen tam olarak cevaplanamayan ve gizemini koruyan konuların başında gelir. Nitekim Dünya'nın yaşıyla ilgili elde edilen ilk verilerde kayaç yaşları ölçülmüştür. Ölçümlerle beraber Görland'da 3.8 milyar yıllık kayaçlara rastlanmıştır. Ancak bu tarihin Dünya'nın tam yaşını vermediği kısa bir süre sonra anlaşılmıştır. Çünkü bilimadamları 3.8 milyar yıldan eski kayaçların zamanımızda yok olduğunu saptamıştır.


Ancak genel kanı okyanuslardan bulunan ve 4.55 milyar yıllık olan kurşunların Dünya'nın yaşını gösterdiği yönündedir. Fakat bazı bilimadamları kayaçların radyoaktif ve rubidyum elementlerindeki stronsiyuma dönüşmenin Dünya'nın yaşını belirlemede önemli rol oynadığı savunmuştur. Bu yöntemle beraber ise Dünya'nın yaklaşık yaşının 5.5 milyar yıl olduğu iddia edilmiştir.

Ancak bütün bu bilinmezliğin yanında, bilinen bir gerçek vardır. O da Dünya'nın ilk oluşumunda kızgın gaz halinde olduğudur. Dünya zamanla kendi etrafında dönmesiyle dıştan içe doğru soğumaya başlamıştır. Daha sonra ise katmanlar meydana gelmiştir ve Dünya bugünkü haline ulaşmak için belli aşamalardan geçmeye başlamıştır.

Dünya'yı bugünkü haline getiren zaman dilimleri;

İlkel Zaman: Yaklaşık olarak 4 milyar yıl sürdüğü tahmin edilmektedir. Bu dönemde sularda tek hücreli canlılar meydana gelmiş ve kıta çekirdeği oluşmuştur. İlkel zaman'daki canlılar alg ve raidolaria'dır.

Birinci Zaman (Paleozoik Zaman): Yaklaşık olarak 375 milyon yıl sürmüştür. Bu dönemde kömür yatakları oluşmuş ve kara bitkileri ortaya çıkmaya başlamıştır. Balık türü bu dönemde şekillenmeye başlamıştır. Bu zaman diliminde graptolith ve trilobit en karakterize canlılardır.

İkinci Zaman (Mezozoik Zaman): Günümüzden yaklaşık 65 milyon yıl önce sona ermiştir ve yaklaşık 160 milyon yıl sürmüştür. Bu dönemin en büyük özelliği soğuk iklimlerin oluşmaya başlamasıdır. Bu dönemde dinozorlar önemli yer tutmaktadır.

Üçüncü Zaman (Neozoik Zaman): Bu dönem yaklaşık 2 milyon yıl önce sona ermiştir. Kıtalar bugünkü şekillerini almış, iklim ve bitki türleri oluşmaya başlamıştır.

Dördüncü Zaman (Kuarterner Zaman): Bu dönem 2 milyon yıldır halen devam etmektedir. Bu dönemde insanlar ve mamutlar önemli yer tutar.


3 yorum

Adsız dedi ki...

Dünyanın yaşı nasıl analiz ediliyor ?

Adsız dedi ki...

Aslında tam olarak analiz edilmiş değil. Tahmin üzerine gidiliyor biraz. Dünya'nın belirli bölgelerinde kayaç yaşları tespit edilmeye çalışılıyor. Dönüşüm yaşayan elementlerin ne kadar zaman diliminde dönüştüğünü hesaplamaya çalışıyorlar. Tam kesin bir tarihe de ulaşılmış değil henüz.

Adsız dedi ki...

Mesala karbon testi ile test edilebilir