Jüpiter Hakkında Genel Bilgiler

Bir dış gezegen olan Jüpiter, Güneş Sistemi'nde yer alan en büyük gezegendir. Güneş'e uzaklık sıralamasında 5.sırada yer alan gezegen, ismini Roma mitolojisinde yer alan tanrıların en büyüğü Jüpiter'den alır. 


Karmaşık bir yapıya sahip olduğu bilinen Jüpiter'in atmosferi, %88 hidrojen ve %12 helyum'dan oluşmaktadır. Ayrıca Jüpiter'in atmosferinde, %0.1 su buharı ve metan bulunduğu da tespit edilmiştir.
Jüpiter'in dönüş özelliklerindeki farklılık ilk olarak 1690 yılında Giovanni Domenico tarafından tespit edilmiştir. Yapılan analizlerde, Jüpiter'in kutup bölgesinin dönüşü 9 saat 50 dakikada tamamlanırken, kutup bölgelerinde dönüşün 5 dakika daha geç tamamlandığı farkedilmiştir.
Jüpiter'in 63 doğal uydusu olduğunu bilinmektedir. Galileo Galilei, 1610 yılında Jüpiter'e ait io, Europa, Ganymed ve Callisto uydularını keşfetmiştir. Daha sonra bu uydular Galileo uyduları olarak isimlendirilmiştir.
1970'li yıllara kadar Güneş Sistemi içerisinde, sadece Satürn'ün halkaları olduğu bilinmekteydi. Ancak Voyager 1 ve 2 uzay araçlarının elde ettiği görüntülerle beraber 70'li yıllarda Jüpiter'in de halkarının olduğu anlaşılmıştır.

Hiç yorum yok