En Genel Bilgilerle "Güneş Sistemi"


Güneş Sistemi temel olarak 8 gezegen, 116 doğal uydu ve 5 cüce gezegenden oluşur.  Gezegenler Güneş'e yakınlıklarına göre, Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün şeklinde sıralanır. Yakın zamana kadar 9. gezegen olarak kabul edilen Plüton, kısa bir süre önce cüce gezegenler sınıfına alınmıştır. Sistem içindeki en büyük gezegen Jüpiter olurken, en küçük gezegen ise Merkür'dür. Cüce gezegenler ise Ceres, Plüton, Eris, Haumea ve Makemake olarak bilinmektedir. Cüce gezegenlerin en büyüğü Eris'tir.

Güneş Sistemi'nde bulunan Dünya dışındaki bütün gezegenler isimlerini Yunan ve Roma mitolojisinden almaktadır.

Dünya'nın da içinde bulunduğu Güneş Sistemi'nde iç ve dış gezegenler vardır. İç gezegen kuşağında kaya ve metal içerikli 4 gezegenle beraber (Merkür, Venüs, Dünya Mars) asteroitlerden oluşan cisimler, dış gezegen kuşağında ise 4 gaz devi ve buzsu gök cisimleri yer alır. Dış gezegenlerin her biri toz ve diğer parçacıklardan oluşan halkalara sahiptir. (Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün gibi)

İlginç olarak Güneş Sistemi'nde bulunan 8 gezegen arasında yer alan Venüs, diğer bütün gezegenlerin tersine dönmektedir.

İnsanoğlu Güneş Sistemi'nin çoğunluğunu henüz keşfedememiştir. Ancak sistemin kütleçekim alanının 2 ışık yılı kadar olduğu tahmin edilmektedir.

Daha fazla bilgi için wikipedia'nın Güneş Sistemi yazısını okuyabilirsiniz. Yazıyı okumak için wikipedia yazısına tıklayabilirsiniz.


8 Gezegen Fotoğrafı
Merkür
Venüs
Dünya


Mars
Jüpiter

Satürn
Uranüs
Neptün

2 yorum

Unknown dedi ki...

Venüs kendi ekseni etrafinda mi yoksa günesin etrafindami diger gezegenlerin tersine dönüyor acaba.
Eger günesin etrafinda tersine dönüyorsa ,bu fizik kurallarina aykiri degilmi.(Eminim bir aciklamasi vardir)
Sevgiler selamlar

Tugay Sarıkaya dedi ki...

Venüs kendi ekseni etrafında ters dönüyor. Bu durumla ilgili de birçok teori var. Bunlardan birisi Venüs'ün bir çarpışmaya maruz kaldığı ve dönüşünün değiştiği, diğeri ise Venüs'ün sonradan Güneş'in yörüngesine girdiğidir. Ancak kesin bir bilgi yok.