Uzay Nedir ve Ne Kadar Büyüktür?

Uzay neredeyse tamamen boş bir vakum, neredeyse hiç madde içermeyen ve son derece düşük basınca sahip bir alandır. Uzayda ses taşınmaz çünkü ses taşımak için yeterince yakın molekül bulunmamaktadır. Tamamen boş olmayan uzayda, gaz parçacıkları, toz ve diğer maddeler daha boş alanlarda yüzerken, daha kalabalık bölgeler gezegenleri, yıldızları ve galaksileri barındırabilir.

Dünya'dan bakıldığında, dış uzayın genellikle Kármán çizgisi olarak bilinen deniz seviyesinden yaklaşık 100 kilometre yukarıda başladığı düşünülür. Bu, nefes almak veya ışığı saçmak için fark edilebilir bir hava olmayan bir irtifada bulunan hayali bir sınırdır. Bu irtifadan geçildiğinde, mavi renk oksijen moleküllerinin gökyüzünü mavi yapmak için yeterince bulunmadığı için siyaha dönüşmeye başlar.

Uzayın tam olarak ne kadar büyük olduğu tam olarak bilinmemektedir. Bu, dedektörlerimizde görebildiğimiz şeylerden dolayı belirlemesi zordur. Uzaydaki uzun mesafeleri "ışık-yılları" olarak ölçeriz, bu da ışığın bir yıl boyunca seyahat etmesi için gereken mesafeyi temsil eder (yaklaşık 9.3 trilyon kilometre).

Teleskoplarımızda görülebilen ışıktan, Big Bang'in yaklaşık 13.8 milyar yıl önce evrenimizi başlattığına inanılan zamana kadar uzanan galaksileri haritalandırdık. Bu, neredeyse 13.8 milyar ışık yılı uzaklığında uzaya "bakabildiğimiz" anlamına gelir. Ancak evren genişlemeye devam ediyor, bu da "uzayı ölçmeyi" daha da zorlaştırıyor.

Ayrıca, astronomlar evrenimizin tek varoluşunun olup olmadığından tam olarak emin değiller. Bu, uzayın düşündüğümüzden çok daha büyük olabileceği anlamına gelir. Ve bunula birlikte birçok kes yeniden başlamış olabileceğini de düşündürüyor.


Hiç yorum yok