Mars'ta Mevsimler Var Mı?

Mars'ta bir yılın uzunluğu 687 gündür.  Bu rakam neredeyse Dünya'nın iki katı.  Kızıl gezegen, Güneş'ten Dünya'ya göre daha uzakta olduğu için, Güneş'in etrafında daha büyük bir mesafe kat etmesi gerekir. Mars'ın Güneş etrafında bir tur atması, Dünya'nın bunu yapması için gereken sürenin yaklaşık iki katı kadar sürer. Dolayısıyla, Mars'ta bir yıl iki kat daha uzun sürer. Bu durum mevsimlerin de daha uzun yaşanmasına neden olur.

Mars'ta mevsimler

Mars'ın dört mevsimi vardır, yaklaşık olarak Dünya'daki mevsimlerin iki katı kadar sürer, ancak Mars'ın yörüngesinin eksantrikliği ve bu nedenle yörüngesel hızının daha fazla değişmesi daha fazla varyasyona neden olur.

Mars'ta ilkbahar 194 gün, Yaz 178 gün, Sonbahar 142 gün ve Kış 154 gün sürer. Bu süreler yaklaşık günleri göstermektedir.

Mars'ta sıcaklıklar bize çok uygun değildir. Mars'ın ortalama yüzey sıcaklıkları 60 derecedir. Kışın kutup bölgelerde sıcaklıklar -125'e kadar düşer. Bununla beraber ekvatorda bir yaz günü sıcaklığı ise 20 dereceye kadar yükselebilir. Ancak gece sıcaklıklar tekrar -70 derecelere kadar düşer.

Bu değerlerden anlayacağımız üzere Dünya'mızın değerini bilelim :)


Hiç yorum yok