Mars Hangi Bileşimlerden Oluşuyor?

Mars, çok iyi bir nedenle "Kızıl Gezegen"dir: yüzeyi kalın bir tabaka halinde oksitlenmiş demir tozu ve aynı renkteki kaya parçalarından oluşur. Ancak kızıl yüzey, bu dünyanın bileşimine dair tüm hikayeyi anlatmıyor.

Mars'ın yüzeyini kaplayan toz, bebek pudrası gibi ince bir yapıya sahiptir. Toz tabakasının altında, Mars kabuğu çoğunlukla volkanik bazalt kayaçlardan oluşur. Mars'ın toprağı ayrıca sodyum, potasyum, klorür ve magnezyum gibi besin maddelerini de içerir. NASA'ya göre, kabuk 10 ile 50 kilometre arasında kalınlığa sahiptir.

Dünya'nın aksine, bu kızıl gezegenin, araziyi yeniden şekillendirmek için manto üzerinde sürünen tektonik levhaları yoktur. Kabukta neredeyse hiç olmadığından, erimiş kaya ardışık patlamalarda yüzeye aynı noktadan çıkış sağladı ve dev volkanları oluşturdu. Bu, kabuğun sessizce oturduğu anlamına gelmez. Yeni araştırmalar, güçlü toprak kaymalarının Mars'ın eğimli alanlarında saatte 725 km hıza kadar hızlanabileceğini göstermektedir.

Mars'ta varolmuş olan herhangi bir yaşam, muhtemelen yeraltında gelişerek radyasyonla başa çıkmak zorunda kalmış olabilir. Gökbilimciler, Mars'ta geçmiş veya şu andaki biyolojik işaretleri aramaya devam ederken, henüz ikna edici bir kanıt bulamadılar.


Hiç yorum yok