Ceres Hakkında Bilgiler (Cüce Gezegen)

Uzun zamandır Dawn uzay aracının Ceres üzerinde elde edeceği muhtemel bilgiler için çeşitli açıklamalar duyuyoruz. Ancak birçoğumuz Ceres'i tam olarak bilmiyoruz. Bu cüce gezegenin önümüzdeki yıllarda da büyük tartışma yaratacağı tahmin ediliyor. Gelin Ceres'i biraz tanıyalım.

Öncelikle Ceres'in bir gezegen olmadığını belirtmek gerekir. Birçok özelliğiyle Ceres bir cüce gezegendir. Mars ile Jüpiter arasındaki asteroit kuşağında yer alır ve bu bölgenin en büyük gökcismidir. Nitekim bölgedeki toplam cisimlerin kütlesinin %32'sini sadece Ceres oluşturur. Bu bilgi Ceres'in büyük olabileceği fikrini doğurabilir ancak Ceres sadece 950 km çapındadır (Ay'dan küçük).

Ceres'in yüzeyinin su buzu, karbanot ve kilden oluştuğu tahmin edilmektedir. Ayrıca buzla kaplı zeminin altında sıvı halde su bulunabilme ihtimalinden bahsedilmektedir.

İlk olarak 1 Ocak 1801 yılında İtalyan Giuseppe Piazii tarafından keşfedilmiş olan Ceres, adını Sicilya'nın koruyucu tanrısından almıştır. Cüce gezegen bir dönem 8. gezegen olarak da kabul edilmiştir. Yüzey sıcaklığının -38 derece olduğu tespit edilmiş ve 4 yıllık döngüsü olduğu saptanmıştır.

Dawn uzay aracının yakın zamanda cüce gezegen hakkında tarihi verilere ulaşması beklenmektedir. Zaman zaman bu bilgileri haberuzay üzerinden de paylaşıyoruz.