Ay'a Gidişin İlk Misyonundan (IM-1) Veriler Gelmeye Başladı!


NASA ve Intuitive Machines, IM-1 misyonunda veri toplamak için kullanılan altı NASA ekipmanı hakkında bir durum değerlendirmesi yapmak üzere 28 Şubat'ta bir basın toplantısı düzenledi.

Misyonun zorlukları ve başarıları üzerine tartışılan toplantıda, Odysseus'un ve çeşitli teknik donanımların sağladığı 350 megabitlik verilerin indirilmesi ve incelenmesi de değerlendirildi. Odysseus'un Ay'a yaklaştığı sırada tüm güçlendirilmiş NASA ekipmanlarının çalıştığı ve veri almayı başardığı aktarıldı. 

Toplantıda, iniş ve yerleşim sırasında, gelecekte iniş hassasiyetini artıracak rehberlik ve navigasyon verileri toplandığı ve yüzeyde çalışacak şekilde tasarlanan üç yükten tümünin veri alabildiği ifade edildi.

Ay yüzeyinden ilk görüntüler artık mevcut ve bu görüntüler, aracın konumunu ve Ay'ın Güney Kutbu bölgesinin bir görünümünü gösteriyor. Odysseus'un Ay yüzeyine rahatça inmeyi başardığı ve bilimsel veri döndürme yeteneğini koruduğu düşünülüyor. Aracın görüntüyü başarıyla Dünya'ya iletmesinin ardından ise, Odysseus'un Ay yüzeyindeki konumu hakkında ek bilgiler elde edildi.

22 Şubat'ta, NASA araçları ve ekipmanları, Odysseus adı verilen Intuitive Machines'in Nova-C aracında Ay'ın Güney Kutbu bölgesine inmişti.  Bu, Apollo 17'den beri Amerika Birleşik Devletleri'nin Ay'a ilk dönüşü olarak kaydedildi. 

Kaynak: NASA

Hiç yorum yok