Artemis III Misyonu ile Ay'a Yolculuk


Artemis 3, NASA'nın insanlı Ay'a gidiş misyonu. Bu misyonla beraber 1970'lerden sonra insanoğlu ilk kez Ay'a ayak basacak. Bu görev, Starship HLS iniş aracının ise ilk mürettebatlı uçuşu olacak.

Artemis III, ikinci mürettebatlı Artemis misyonu (öncesinde Artemis II ile Ay'a yakın bir yerde testler yapılacak) ve Aralık 1972'de Apollo 17'den bu yana gerçekleşecek ilk mürettebatlı Ay inişi olması planlanıyor. Aralık 2023'te, yetkililer, görevin 2027'den önce gerçekleşmesinin muhtemel olmadığını bildirmişti ancak Ocak 2024 itibarıyla NASA, Artemis III'ün en erken Eylül 2026'dan önce fırlatılacağı üzerine çalışmalarına devam ediyor.

Artemis 3'ün amacı, mürettebatı Ay'ın güney kutup bölgesine indirmek. Görevde iki astronotun yaklaşık bir hafta boyunca Ay yüzeyinde kalması planlanıyor. Bununla beraber programın amaçlarından biri de siyahi ve kadın iki kişiyi Ay'a indirmek. NASA böylece cinsiyet ve ırksal eşitliğe vurgu yapmayı amaçlıyor. 

Görev boyunca iki astronot, Ay yüzeyinde dört uzay yürüyüşü yapacak, su buzunu örnekleme de dahil olmak üzere çeşitli bilimsel gözlemler yapacak. Artemis 3 inişinden önce, astronotların Ay gezileri sırasında kullanacakları bir basınçsız gezici de dahil olmak üzere bazı ek ekipmanlar yüzeye önceden yerleştirilecek. 

Hiç yorum yok