Plüton Nedir? Hakkında Bilgi

Plüton belki de Güneş Sistemi içerisinde en çok tartışma yaratan gökcismidir. İlk olarak 1930'da keşfedilmiştir ve 2006'ya kadar gezegen olarak kabul edilmiştir. Ancak 2005 yılında kendisinden %27 daha büyük Eris'in keşfi, Plüton'un gezegen statüsünün tartışılmasına neden olmuştur. Güneş Sistemi'nin dış bölümünde Plüton benzeri birçok gökcisminin keşfedilmiş olması, Plüton'u Ceres ve Eris ile birlikte cüce gezegen statüsüne sokmuştur.

Plüton, Güneş Sistemi içerisindeki 8 gezegen ve cüce gezegen Eris'ten sonra en büyük 10. gökcismidir. Ancak Plüton'un hacmi ve kütlesi Ay'dan bile küçüktür. Bugün birçok bilim insanı Plüton'u gezegen olarak kabul etmeye devam etmektedir.

Cüce gezegenin dış merkezli eğimi Plüton'u Güneş'e Neptün'den bile yakın konuma getirir. (görseli alt bölümde)

Plüton'un Charon, Nix ve Hydra isimli uyduları da vardır. Charon'un büyüklüğü Plüton'un yarısı kadardır. 2015 Haziran ayı içerisinde Plüton ve uydusu Charon'un ilk kez renkli fotoğrafı çekilmiştir. Taş ve buzdan oluşan Plüton'un Mars'a benzer kızıl rengi ise ilk kez Haziran 2015'te farkedilmiştir. 14 Temmuz 2015'te ise 2006 yılında uzaya gönderilen New Horizons uzay aracı cüce gezegene giden ilk araç ünvanına sahip olacaktır. Bu tarihten itibaren ise Plüton hakkında çok daha geniş bilgilere ulaşmak mümkün olacak.

Haberuzay üzerinde 14 Temmuz 2015'ten sonra Plüton hakkında neler öğrenildiğini takip edebilirsiniz.