Uyku Sırasında Düşüyor Hissi Yaşamak (Hypnic Jerk)



Birçoğumuz uykuya dalma aşamasında kendimizi düşüyor gibi hissetmişizdir. Ani olarak oluşan bu his kısa süreli korkuya ve güvensizliği yol açmaktadır.

Peki bu hissi neden yaşarız? 

Tam olarak neden yaşandığı bilinmeyen bu his için birçok teori ortaya atılmıştır. Bir grup bilim insanı yaşanılan ani düşme hissini strese ve kasların ani kasılma ve yumuşama durumuna bağlamıştır. Ancak bu açıklama bu hissi neden yaşadığımız sorusunun temelini cevaplamıyor gibi görünüyor.

Bilim insanları bu hissin sağlıklı insanlarda %70 oranında yaşandığından bahsediyor ve bu durumu günlük yaşamdaki yorgunluk, stres, güvensizlik gibi nedenlere bağlıyor.

Bir kesim araştırmacı ise bu hissi yatılan yataktaki güvensizlik ve yabancılaşma hissiyle bağdaştırıyor. Bu bağlamda ortaya atılan ve en çok kabul gören teori ise bizleri Homo sapiens'lere götürüyor. Uzun yıllar önce ağaçlarda yatan Homo sapiens'ler zaman zaman düşme hissi ve güvensizlik yaşıyordu çünkü yattıkları ağaçlarda yapacakları ani bir hareket onların ağaçlardan düşmelerine neden olabilirdi. Homo sapiens'lerin bu yaşam tarzının günümüzde farklı bir şekilde karşımıza çıktığı düşünülüyor. Bugün bilim dünyasında en çok benimsenen açıklama bu olarak görülüyor.

Birçok araştırmacı ise bu olayı astral seyahatle ilişkilendirmektedir.


Hiç yorum yok