Uganda'nın Uzay Başarısı / Uganda Uzay Ajansı


Birçok konuda altyapı ve kaynak eksikliği yaşayan, halkların büyük çoğunluğunun temel ihtiyaçlarından yoksun olduğu Afrika'dan ilginç bir başarı öyküsü çıktı.

Uganda'nın başkenti Kampala'da Chris Nsamba isimli uzay bilimine gönül vermiş bir şahıs kendi uzay aracını üretmeyi hatta üretimden önce testlerini dahi gerçekleştirmeyi başardı. Dikkatleri üzerine çeken Ugandalı Nsamba bu mekiğin Uganda'nın uzay macerası için bir başlangıç olduğunu ifade ederek, ürettiği aracın 14 km yüksekliğe çıkacağını belirtti. Nsamba eğer bu projesinde başarılı olursa gözünü daha da yükseğe diktiğini ifade ederken, yaptığı açıklamada "eğer her şey planlandığı gibi giderse, 5 yıl içerisinde uzaya çıkabilirim" ifadesini kullandı.


Sık sık çocukluk hayalinin astronot olmak olduğunu dile getiren Nsamba, 1986'dan bu yana Uganda devlet başkanı olan Museveni'den de büyük destek gördü. Nitekim Nsamba'nın projesi 600 üyesi bulunan Uganda Uzay Ajansı ve Afrika Uzay Araştırmaları tarafından finanse ediliyor. Gönüllü astronot bütün desteklere rağmen önünde çok fazla engel ve zorluk bulunduğunu belirtiyor.

Hiç yorum yok