Tüm Mars'ı Bir İnsan Kaç Günde Yürüyebilir

Son yıllarda bilim insanlarının üzerinde en çok konuştuğu gezegenlerden birisi Mars. Orada yaşayabilir miyiz? yaşarsak nasıl yaşarız gibi soruların yanında biraz da merakımızı cezbedecek, magazinsel soruları da beraberinde sormak uzaya ilgi duyanların hoşuna gidebiliyor. Bu yazıda üzerinde duracağımız soru Mars'ın etrafında yürümek ne kadar sürer?

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, cevap kısaca uzun bir süre. Bir astronot sürekli bir yürüme hızında seyahat edebilseydi, bu basit bir hesaplama olurdu. Gezegenlerin atmosferlerini inceleyen George Mason Üniversitesi'nde gökbilim ve fizik alanında yardımcı doçent olan Erdal Yigit, Temelde iki parametreye ihtiyacımız olabilirdi diyerek, bu parametreleri, astronotun hızı (hız ve yön) ve seyahat edeceği mesafeyle açıkladı. Ancak bu hesaplama birçok etkeni devre dışı bırakmamız halinde geçerli.

Eğer kişi Mars'ın ekvatoru boyunca seyahat ederse, gezegenin etrafını tamamlamak için yaklaşık 21.400 kilometre yürürdü. Mars'ın kutupları boyunca yürümek ise bu mesafeyi yaklaşık 160 km azaltırtı, ancak Yigit, kutuplardaki ekstrem soğuğun gezegenin geri kalanındaki zorlu koşullardan daha büyük bir zorluk oluşturacağını söyledi. Kısacası alan kısalacak ancak şartlar da bir o kadar zorlaşacak gibi.

Kişinin hızı yaklaşık olarak saatte 5 km. Bu da Yigit'e göre, Dünya'daki ortalama bir yürüme hızıdır. Mars'ın azalmış yerçekimi (Dünya'nın yaklaşık %40'ı) rağmen, Yigit bir kişinin yürüme hızının Mars'ta çok farklı olacağından şüpheleniyor. Dünya'daki herhangi bir arazi yürüyüşçüsü gibi, Mars'ta yürüyen kişi muhtemelen ağır bir yük taşıyacaktır (oksijen, su ve yiyecek gibi malzemeler - ve ağır bir uzay tulumu giyecektir). Bu noktada yürüme hızı da ister istemez oldukça azalacaktır.

Eğer birisi 5 km hızda sürekli olarak Mars etrafında yürürse, hesaplama Yiğit'e göre basit. Bu yürüyüş yaklaşık olarak 4.290 saat sürerdi. Bir Mars gününde (sol adı verilen) yaklaşık 24.7 saat vardır, bu yüzden Mars etrafında sürekli yürümek yaklaşık olarak 174 sol alır. Bu, 668.6 sol olan bir Mars yılının çeyreğinin biraz üzerindedir.


Hiç yorum yok