Titan'ın Okyanusunda Yaşam İhtimali Sanılandan Zayıf Olabilir

Yeni araştırmalara göre, Titan'ın yeraltı okyanusu yaşam için gerekli organik kimyasala sahip olmayabilir.

Titan, Satürn'ün en büyük ve aynı zamanda tüm güneş sistemindeki ikinci en büyük uydusu konumunda. Titan tüm bunlarla beraber yüzeyinde karbon içeren organik moleküllerin bir çeşit çorbasına sahip olmasıyla biliniyor. Ancak, tüm bu duruma karşın, Titan oldukça soğuk. Nitekim yüzey sıcaklıkları yaklaşık -179 derece. Bu durumdan ötürü ise kimyasal reaksiyonlar oldukça yavaş devam ediyor.

Öte yandan daha sıcak olduğu düşünülen yeraltında birçok belirsizlik mevcut. Tahminlere göre, yaklaşık 100 kilometrederinlikte, Dünya'nın okyanuslarının toplam hacminin 12 katı büyüklüğünde bir sıvı okyanusun varlığı üzerine veriler mevcut. Bu noktada akıllara gelen olgu eğer sıvı varsa yaşam ihtimalinin de olabileceği. Ancak Western Üniversitesi'nde görevli Catherine Neish bu düşüncemizde şüpheli olmamız gerektiğini ifade ediyor.

Neish, Titan ve benzer uydulardaki muhtemel okyanuslar ve yaşamlar hakkında bir çalışma ekibinin başındaydı. Araştırmacılar, Titan'ın okyanusunun yaşanabilir olabilmesi için, yüzeyden büyük miktarda organik molekülün fiziksel olarak okyanusa ulaşabilmesi gerektiği varsayımını ortaya attılar. Bu organik materyalin okyanusa ulaşması için ise meteor çarpmasının gerekliliği üzerine çeşitli verilere ulaşıldı. Araştırmalar sonucu, meteor çarpmaları neticesinde yüzey buzu eriyebilir ve organik moleküllerle dolu bir sıvı su havuzu haline gelebilir. Neish ve ekibine göre ise şimdiye kadar yüzey altında okyanus tespit edilen hiçbir uyduda bu meteor çarpmasını düşündürecek bir veriye ulaşamadılar.


Hiç yorum yok