Mars'taki Yaşam 48 Yıl Önce Bitmiş Olabilir

1976'da NASA'nın Viking Mars araçlarının Mars'ta yaptığı deneylerin, Mars'ta yaşayan mikropları öldürmüş olabileceğini iddia eden bir bilim insanının görüşleri gündeme geldi.

Görüşlerin sahibi astrobiyolog Dirk Schulze-Makuch'a göre, Viking uzay araçları, Mars kayalarında gizlenmiş küçük, kuru ortamda yaşayabilen yaşam formlarını tanımlamadan önce öldürebilir. Bu iddia biraz kulağa zorlama gelse de mantıklı açıklaması da yapılmaya çalışılmış:

Fazla su, Mars topraklarındaki potansiyel mikroplar için ölümcül olabilir. Çalışmalar, suyun yanlış konsantrasyonlarda hem Mars'taki mikroplar hem de Dünya'daki mikroplar için öldürücü olabileceğini gösteriyor. Bu iddia, Viking deneylerinin sonuçlarını sorgulamaya devam eden birçok bilim insanı tarafından desteklenmiyor. Temelde söylenmeye çalışan ise Mars'ta yaşamı tespit etmeden önce onları öldürdüğümüz için farkedememiş olmamız.

Diğer bilim insanları Viking deneylerinin sonuçlarının, Schulze-Makuch ve diğerlerinin iddia ettiği kadar kesin olmadığını düşünüyor.


Hiç yorum yok