Cüce Gezegen Eris Esnek Yapıda Olabilir


Yaklaşık 18 yıl önce keşfedilen Eris, Neptün'ün milyarlarca mil ötesinde bulunan minyatür bir buzlu cüce gezegendir. Güneş sistemimizin kenarına yakın bir konumda bulunan Eris'in atmosferi donuk, yüzeyine ise kar yağıyor.

Şili'deki radyo teleskoplarından elde edilen verilerde, Eris'in doğumundan kalan ısının yavaşça yüzeye hareket ettiğini gösteriyor. Bu süreç, Eris'in katı bir gezegen yerine daha esnek bir yapıya sahip olmasına neden olabilir gibi görünüyor. Peki bu olay nasıl gerçekleşiyor?

Yeni bulgular, Eris'in muhtemelen çekirdek kayasının, bir buz kabuğu ile çevrili olduğunu gösteriyor. Francis Nimmo'ya göre, "kayada radyoaktif elementler bulunuyor ve bunlar ısı üretiyor. Sonra bu ısı bir şekilde dışarı çıkıyor, yani ısı kaçtıkça, bu buz içinde yavaş bir hareketlenmeye neden oluyor." Nimmo ve Mike Brown, Eris'in yüzeyinin "oldukça düzgün" olması gerektiğini düşünüyorlar nitekim herhangi bir yüzey özelliğinin akıcı buz tarafından silineceğini tahmin ediyorlar. Bu durumdan ötürü, Eris'in şeklinin ne olduğuna dair bazı ölçümler almak yeni modeli desteklemesi açısından önemli.

Ancak Eris'in bilim insanları için hala birçok gizemi mevcut. Eris, Pluto ile neredeyse aynı büyüklükte olan bir cüce gezegen olarak kabul edilir. Aslında, keşfedildiğinde Pluto'dan biraz daha büyük olduğu düşünülüyordu. Bu tartışma, Uluslararası Astronomi Birliği'nin gezegenin tanımını netleştirmesi ve Pluto'yu cüce bir gezegene indirgesiyle sonuçlandı.

Eris'in yapısı ve özellikleri hala tam olarak anlaşılmamış olsa da, bilim insanları bu küçük dünyanın önemli bir çalışma alanı olduğunu ifade ediyorlar. Gelecekteki araştırmalar, Eris'in ve benzeri cisimlerin evrimini ve güneş sistemimizin oluşumunu daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir.


Hiç yorum yok