Altın Nedir? Nasıl Oluşur? Kökeni Neresidir?


Evlerimizde yastık altında saklanan, birçok insan için zenginliğin göstergesi olan, son yıllarda teknolojik aletlerde de kullanılan ve oldukça az bulunan bir elementtir altın. Yüzyıllardır imparatorlar, krallar altınla beraber şanlarını, şöhretlerini, ekonomik güçlerini göstermişler. Günümüz bakış açısıyla da kağıt para gibi istenilen şekilde çoğaltılamayan bir element. Şimdi sorularımıza kısa kısa cevaplar bulmaya çalışalım.

Evrende altın, nötron yıldızlarının çarpışmasıyla ortaya çıkıyor. Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi kısaca CfA'nın araştırmalarına göre, nötron yıldızları uzayda çarpışıyor ve gama ışın patlamalarına yol açıyor. Bu patlama anında ise az miktarda altın oluşuyor. Tabi bu az evrenin geneline göre düşünüldüğünde.

Evrenin çeşitli noktalarında meydana gelen bu olay, bugün Dünya ekonomisinin temellerini oluşturuyor. Gözlemlenebildiği kadarıyla nötron çarpışması evrende oldukça nadir gerçekleşiyor. Bu nadirlik altının altın yapan, statü sahibi yapan bir element durumuna getiriyor.

Ancak her şeye rağmen gama ışınlarının az olması sevinilecek bir durum olabilir. Nitekim gama ışınları Dünya'ya ulaşırsa tehlikeli olabilir.

Kısaca siz siz olun elinizdeki altının değerini bilin :)