İki Kara Delik Yan Yana Olabilir Mi?

Son zamanlarda Stephen Hawking'in açıklaması kara delikleri bir kez daha gündeme getirdi. Ancak kara delikler bu defa başka bir keşifle gündeme geldi. Bilim insanları ilk kez iki kara deliğin yan yana olabileceğini ortaya koydu.

Kara delikler ışığın bile kaçamayacağı oldukça büyük ve çevresindeki her şeyi yutabilecek cisimler olarak bilinir. Yapılan araştırmalara göre, kara delikler spiral olarak var olan tüm galaksilerin merkezinde bulunur. Buraya kadar her şey net. Ancak zaman zaman uzayda iki galaksinin birbirlerinin çekim gücünden etkilendiği ve galaksilerin çarpıştığı biliniyor. Bu durumda kara deliklere ne olduğu ise büyük bir soru işaretiydi. Bazı bilim insanları böyle bir durumda büyük ya da güçlü olan kara deliğin güçsüz ve küçük olanı yuttuğu düşünüyordu. Bazı bilim insanları ise, böyle bir durumda kara deliklerin büyüyebileceğini ya da bir karadeliğin başka bir kara deliğin yörüngesine girebileceğini iddia etmekteydi.



Yapılan son tespitlere göre, eğer iki galaksinin birleşmesi sonucu kara delikler yan yana gelirse küçük olan kara delik büyük olanın çekim alanına giriyor. Bu bağlamda bilim insanları 6 milyon ışık yılı uzaklıktaki bir galakside 2 kara deliğin var olduğunu keşfetti.

Peki bilim insanları böyle bir keşfi nasıl gerçekleştirdi?

Normalde bir kara delik kendi ürettiği ultraviole ışıkları kara deliğin hemen bitiminden sonra yaymaya başlar. Ancak 6 milyon ışık yılı uzaklıktaki MK 231 galaksisinde bu ışınlar biraz geç başlıyor. Yapılan detaylı incelemelerle beraber kara delikle ultraviole ışınların arasında bir kara delik daha olduğunu gösterdi.

Not: Bizim de içinde bulunduğumuz Samanyolu Galaksisi ile en yakındaki Andromeda Galaksisi yaklaşık 4 milyar yıl sonra bir araya gelecek.

NASA