Türkiye'nin Uzay Planlaması!

Türkiye uzay teknoloji bakımında dünyayı sonradan takip eden bir ülke olmaktan kurtulamamıştır. Niketim Türkiye'nin geliştirmeye çalıştığı uzay projeleri ya yabancı bir şirket tarafından yürütülmüş yada hüsranla sonuçlanmıştır.

24 Ocak 1994'te Ariane 4 ile gönderilen Türksat 1A uydusu kalkışından 12 dakika sonra okyanusa çakılmıştır. Türkiye durum karşısında sigortadan yararlanarak aynı yıl Türksat 1B'yi uzaya göndermiştir. Daha sonra İngiliz SSTL-Tübitak işbirliğiyle 2003 yılında uzaya gönderilen Bilsat-I yaşanan bir arıza sebebiyle görevini 3 yılda sonlandırmış ve enerji yokluğundan dolayı uzay boşluğunda kendi haline kalmıştır.

Türkiye'nin uzay araştırmalarına yönelmesi 2005 yılı sonrası farklı bir boyut kazandı ve irili ufaklı birçok proje hayata geçirilmeye çalışıldı. 2005 yılında sonra Türkiye uzay teknolojisine yaklaşık 1.1 milyar lira para ayırmaya başladı. Bugün birçok proje hayata geçme aşamasında...

İşte o Projeler;

Göktürk 3 :  Askeri faaliyetler ve operasyonlar için Savunma amaçlı geliştirien gözlem uydusu.

Türksat 5A : Türk mühendisler tarafından Uydu Montaj Entegrasyon ve Test Merkezi'nden (UMET) geliştiriliyor ve 2015 yılında uzaya gönderilmesi hedefleniyor.

Türksat 5B : Türk mühendisler tarafından Uydu Montaj Entegrasyon ve Test Merkezi'nden (UMET) geliştiriliyor ve 2017 yılında uzaya gönderilmesi hedefleniyor.

Türksat 5C : Türk mühendisler tarafından Uydu Montaj Entegrasyon ve Test Merkezi'nden (UMET) geliştiriliyor ve 2019 yılında uzaya gönderilmesi hedefleniyor.

Ayrıca Türkiye uzaya kendi aracını kendi fırlatmak yeteneği kazanmak için de çeşitli çalışmalarda bulunuyor.

Bugün Türksat 2A ve 3A uzaydaki görevlerine devam ediyor. Bilsat 1 Türksat 1B ve 1C uzaydaki görevlerini tamamlamış bulunuyor. 

Hiç yorum yok