Alper Gezeravcı'nın Uzay Seyahati Sonuçlarını Vermeye Başladı

Alper Gezeravcı, Türkiye'nin ilk astronotu olarak Uluslararası Uzay İstasyonu'na gitti. "Gezmeye gitti", "parayla gitti" gibi söylemlerin ötesinde Alper Gezeravcı İstasyon'da bulunduğu süre içerisinde Türkiye adına belli deneylere öncülük etti. 

Gezeravcı'nın İstasyon'da yaptığı "Uzay Görevleri için Mikroalgal Yaşam Destek Üniteleri" deneyinde mikroalglerin yerçekimsiz ortamda karbondioksiti oksijene dönüştürdüğü ortaya kondu. Deney, Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Doktor Öğretim Üyesi Berat Haznedaroğlu liderliğinde gerçekleştirildi. İlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) gerçekleştirdiği deneye ait örnekler, geçen hafta dünyaya gönderilmişti.

Deneyde, alglerin yerçekimsiz ortamda ve kapalı mekanlardan 3 ila 5 kat daha fazla karbondioksiti oksijene dönüştürme yeteneğine sahip olduğu ortaya kondu. Bu bulgu, uzayda insanlar tarafından oluşturulan ortamlarda yaşam destek sistemlerinin geliştirilmesi ve uzun süreli uzay misyonlarında astronotların ihtiyaç duyduğu oksijenin sağlanması açısından oldukça büyük öneme sahip.

Projede, Boğaziçi Üniversitesi, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK MAM) ve İstanbul Medeniyet Üniversitesinden 8 bilim insanı yer aldı.

Ülkemizden birçok bilim insanının bu tür deneyleri yaptığını görmek gurur verici.


Hiç yorum yok