Dünyanın Şekli Nedir?


Bir partinin alt kollarında yer alan bir üye, Dünya'nın yuvarlak olmadığını iddia ederek adeta gündemi değiştirdi. Artık ülkelerin uzayda yarıştığı bu dönemde böyle bir tartışma yapmak utanç verici ancak Dünya'nın şekliyle ilgili böyle bir yazıyı yazmak yerinde olacaktır. Google'da en çok aranan haberlerin başında da Dünya'nın düz ya da yuvarlak olup olmadığı geliyor. (Maalesef)

Hemen belirtelim, Dünya yuvarlak değildir. Bu kesindir. Dünya geoittir, yani kutuplarsan basık ekvatordan şişkince. Ancak biz Dünya'nın neye benzediğiyle ilgili yapılan ilk çalışmalara bakalım.

Dünya'nın yuvarlak olduğunu ilk kez Galileo ortaya atmıştır görüşü yanlıştır. Ünlü matematikçi ve düşünür Pisagor M.Ö 500'lü yıllarda Dünya'nın yuvarlak olabileceği fikrini ortaya koymuştur. Pisagor kendi öğrencilerine de bunu öğretmiştir. Sonraki dönemde Eraroathenes de Pisagor gibi Dünya'nın şeklini yuvarlağa yakın olarak hesaplamış ve bu görüşle beraber Dünya'nın çevresini hesaplamıştır. Dünya'nın yuvarlağa yakın bir şekilde olduğunu Galileo Galilei de ortaya koymuş ve bu iddiası için büyük zorluklar yaşamıştır. 

Dünya'nın yuvarlağa yakın olduğunu denizci Fernando Magellan ilk kez deniz gezileriyle keşfetmiştir. Bugün Dünya'nın uzaydan milyonlarca fotoğrafı vardır. Günümüzde küçük drone benzeri aletlerle dahi Dünya'dan belirli bir yüksekliğe ulaşarak Dünya'nın yuvarlağa yakın olan şeklini görmek mümkündür. Ancak bazı haber kanalları bazı oyuncu, sporcu ya da bilimden uzak Dünya'da kendini nasıl kabul ettirdiği belli olmaya insanların görüşlerini kendi bilimsel olmayan argümanlarına kanıt olarak sunmaktadır. 

Not: Bu yazının siyasetle hiçbir ilgisi yoktur. Zaten farketmişsinizdir herhangi bir parti ismi de vermedik. Lütfen yorumlarda küfür etmeyelim.