Dünya Yaşanmaz Gezegen Olma Yolunda


Stephen Hawking bir an önce yaşanabilecek yeni gezegenler bulmamız gerektiğini söyler. Tabi bunu sağlamaya çalışırken bildiğimiz tek yaşam alanı Dünya'yı da korumamız gerekiyor.

ABD'li bilim insanları 65 yıl içerisinde toplam üretilen plastik miktarını açıkladı. Yapılan açıklamaya göre, 8.3 milyon ton plastik üretimi yapıldı ve bunların %70'inden fazlası kullanımda değil. En büyük problem ise üretilen plastiklerin bir çoğunun çok kısa zaman için kullanılıyor olması.

Bilim insanlarına göre şimdiye kadar yaklaşık bin fil ağırlığında plastik üretildi. Bu miktar Arjantin yüz ölçümünü kaplamaya yeter. Oldukça dayanıklı olan plastik, bu özelliğine ters olarak adeta kullan-at ürünler için kullanılıyor. Atık olan ürünlerin ise yıllar içinde sadece %9'u geri dönüşüme sokuldu. Kolay kolay doğada yok olmayan plastik için en etkili çözüm yakma işlemi. Fakat uzmanlar yakma işlemiyle daha büyük problemlerin ortaya çıkabileceği görüşünde.

Plastiklerin geri dönüşümünde en başarılı bölge ise Avrupa. Avrupa kıtasındaki plastiklerin yaklaşık %30'u geri dönüşüme giriyor.

Bilim insanları eğer bu hızla devam edersek, Dünya adeta plastikten bir yaşam alanına dönecek görüşünde.