Derin Uzay Seyahatleri Mümkün Olacak Mı?



Birçok filmde ve kitapta uzun yıllar vücut ısısı düşürülerek uyutulan ve sonra uzun yolculuklardan sonra uyandırılan insanların hikayelerine şahit olmuşuzdur. (Hatta lise çağlarımda zamansız uyanan bir kişinin uzay aracında yaşadıklarını anlatan bir kitap okumuştum). Bu olay ne kadar gerçeğe uyarlanabilir?

SpaceWorks isimli bir kuruluş hibernasyon adı verilen bir yöntemle bu bilim kurgu olayını gerçeğe dönüştüreceğini iddia ediyor. Bir nevi hipotermiye benzeyen bu yöntem yapay hipotermi olarak da adlandırılabilir. Bu uygulamanın temelinde hastanın vücut ısısını 37 derecenin altına düşürerek kontrollü olarak vücut fonksiyonlarını yavaşlatarak uyutmak var. SpaceWorks'un projesi kapsamında günümüzde 2-4 gün uygulanabilen bu olayı daha uzun günlere hatta aylara yayma düşüncesi yatıyor. 

Proje ilk olarak hayvanlar üzerinde denenecek. Ancak daha sonraki dönemde insanlar üzerinde deneme ihtiyacı ortaya çıkacak ancak etik olarak böyle bir olayı nasıl yapacakları soru işareti. Nitekim bir insanın vücut dengesini bozarak uzun aylar uyutmak çok etik gelmiyor. Bununla birlikte insanların yıllarca sürecek uzay yolculuklarında kapalı alanlarda nasıl sağlıklı bir psikolojiye sahip olacağı da merak konusu. Kısacası derin uzay yolculukları yapılacaksa bu konuda adımlar atılmalı.

Belki ışınlanma bu işi çözebilir :) Işık hızına ulaşsak bile! uzayda hep yıllar süren yolculuklar var olacak. Hemen belirtelim bu haber 2016 yılının Aralık ayından PopSci dergisinde yer aldı. Biz de kendimizce yorumladık. 

Fikirlerinizi bekliyoruz.