Mars Hakkında Beklenen Açıklama!

Geçtiğimiz gün Mars'ın atmosferi ile ilgili bir açıklama yapılacağını duyurmuştuk. Hatta bu açıklamanın Mars'ın atmosferi hakkında olacağını ve atmoferin bir zamanlar Dünya'daki gibi olduğuna dair bir açıklama olabileceğini belirtmiştik.

Açıklama dün akşam saatlerinde geldi. NASA'dan yapılan açıklamaya göre, Mars'ın karbondioksit ağırlıklı atmosferi 3.5 ile 4.2 milyar yıl önce Güneş fırtınası tarafından parçalanmış. Kısacası bu gezegeni kurutan Güneş olmuş.

Bir zamanlar Dünya benzeri ılıman bir yapıda olan Mars'ın Güneş'ten gelen fırtınalar sonucunda çölleştiği ve kuruduğu fikri daha önceden de ortaya atılmıştı. Ancak dün ilk kez bu kadar ciddi olarak NASA tarafından açıklanmış oldu. NASA'da görevli John Grunsfeld'in yaptığı açıklamaya göre, Mars bir zamanlar Dünya gibi canlı barındırmaya elverişli bir gezegendi. Mars'taki suya ne oldu sorusu ise halen soru işareti. Bilim insanları bu konu hakkında 2 farklı görüşe sahip. Bunlardan biri suyun atmosferle beraber kaçtığı, diğeri ise suyun buzul altında kaldığı. Elde edilen ve dün açıklanan sonuçların uzay aracı MAVEN'den elde edilen veriler ışığında yapıldığı belirtiliyor.

Bu gelişmeler akıllara ya benzeri olay Dünya'ya olursa sorusunu akla getirdi. Ancak NASA, Dünya'nın ultraviole ve radyasyona korunaklı olduğunu ve bu korunağın Mars'ta mevcut olmadığını açıkladı. Tabi bu korunak belki orda da yok olmuştur bunu bilmiyoruz.

Kimbilir belki birgün birileri Dünya'ya gelir ve bir zamanlar burda ne olmuş araştırır :)