Asteroidler Nasıl Oluştu!


Basında Dünya'nın yakınından geçen asteroidlerle ilgili birçok haber duyarız. Bunların birçoğu Dünyamızı sıyırıp geçmektedir. Ayrıca günümüzden yaklaşık 60 milyon yıl önce Dünya'ya çarpan bir asteroidin dinozorların yaşamına son verdiği herkes tarafından bilinir. Nitekim Dünya'nın böyle bir olayı tekrar yaşama riski vardır. Gezegenimiz 2880 yılında çarpma olasılığı 300'de 1 olan bir asteroid ile karşı karşıyadır.

  • Peki Dünya'yı tehdit eden, dinozorlar ve birçok canlı türünü yok eden asteroidler nasıl oluşmuştur ?
Asteroidlerin büyük çoğunluğu Mars-Jüpiter arasında ve Güneş'in yörüngesinde bulunan kaya parçalarıdır. Bu asteroidlerin boyları bir misket boyundan bir şehir boyuna kadar değişebilir. Çeşitli boylarda olan bu asteroidlerin oluşumuyla ilgili çeşitli teoriler vardır.

  • Asteroidlerle ilgili en bilinen teori
Bundan yaklaşık 5 milyar yıl önce, Güneş Sistemi'nin oluştuğu sırada yer çekimi kuvvetiyle küçük kayaların bir araya gelmesiyle gezegenler oluşmuştur. Ancak Jüpiter'in çekim gücü bazı kaya ve su kütlelerinin bir araya gelmesine izin vermemiştir. Bu gök cisimlerinden bir kısmı Güneş ve Jüpiter dışı gezegenlerin çekim alanına kapılıp Dünya'yı tehdit etmiştir.

  • Asteroidlerin Keşfi
Asteroidlerle ilgili en büyük keşif 1891 yılında Max Wolf tarafından yapılmıştır. Wolf 22 Aralık 1891'de ilk kez bir asteroidi fotoğraflamıştır. Fotoğraflanan bu Asteroide 323 Bucia adı verişmiştir.

  • Bilgilerin bir kısmı Rasih Bensan'ın bir blog yazısından alınmıştır.

Hiç yorum yok