James Webb Teleskobu Ne Kadar Güçlü?

Uzay meraklılarının merakla beklediği James Webb Telesobu bu yıl içerisinde tamamlanacak ve 2019'da uzaya doğru yola çıkacak. Hubble teleskobundan çok daha detaylı veri toplayabilecek olan teleskop, daha uzak noktaları da görüntüleyebilecek. 


Yaklaşık 10 milyar dolarlık bir bütçeyle üretilen teleskop, 1.5 milyon km uzağa gönderilecek ve görevine orada başlayacak. Bu mesafe Dünya ile Ay arasındaki mesafenin yaklaşık 4 katı kadar. Hubble'dan 7 kat daha fazla ışık toplayabilecek olan teleskop, evrenin ilk zamanlarında oluşan galaksileri incelemek ve yeni galaksilerle aralarındaki farkları tespit etmek için kullanılacak. Teleskobun ayrıca Hubble teleskobunun göremediği toz bulutlarının arka bölümlerini de gözlemlemesi bekleniyor.

Tüm bunların yanında James Webb halen gizemlerle dolu Güneş sistemini de incelemeye devam edecek. 

James Webb teleskobu Hubble teleskobunun ardılı olarak kabul ediliyor ve kızılötesi uzay teleskobu sınıfında yer alıyor. Kısacası yazı başlığındaki soruyu cevaplarsak; şimdiye kadar üretilmiş açık ara en güçlü teleskop olacak.  Aşağıdaki görselde de farkı görebilirsiniz.

Teleskobun üretilme aşamasını yukarı da bulunan videoda izleyebilirsiniz.