Venüs Bizi Bekleyen Tehlikeyi İşaret Ediyor Olabilir



462 derece yüzey sıcaklığına sahip Venüs adeta yanan bir gezegen. Üzerinde yaşam olması çok mümkün olmayan ve uzay araçlarının yüzeyine inemediği Venüs, bundan yaklaşık 2 ila 4 milyar yıl arasında Dünya gibi bir yüzeye, iklim koşullarına ve atmosfere sahipti. (En azından verilere bakarak böyle olduğu tahmin ediliyor)

Dünya ile Venüs arasında birçok benzerlik bulunuyor. Bu benzerliklerin başında iki gezegenin de yaşam barındırabilecek bölgede konumlanması ve büyüklükleri. Tüm bunların yanında gezegenler benzer bileşenlerden oluşuyor.

Ancak Dünya atmosferinden %93 oranında daha büyük atmosferinin (karbondioksit ağırlıklı) yanında gezegende su buharı hiç yok. Ayrıca gezegenin kalın bulutları Güneş ışınlarının sadece %10'unu gezegenin iç noktalarına geçiriyor. Yani ayrıca karanlık da bir gezegen. Hava basıncının da yüksek olduğu gezegende herhangi bir insan ezilerek ölür. Zehirli atmosfer yapısına sahip gezegende mevsim farklılıkları da yok. Gezegende küresel yanma durumu hakim. Oldukça kuvvetli rüzgarların bulunduğu gezegende toz bulutları ve sürüklenen kaya parçaları her yerde. Bir yılını 243 günde tamamlayan Venüs'te en yüksek nokta 11 km yüksekliğindeki Maxwell Montes Dağı. Bu dağın zirvesinde hava oldukça serinliyor. Tabi serin derken yine yaklaşık bir 380 derecelik sıcaklıktan bahsediyoruz. 

Birçok bilim insanı küresel ısınma verileri ve Dünya'nın geçirdiği değişimlere bakarak ilerleyen yıllarda Dünya'nın da Venüs'e benzeyeceğini düşünüyorlar. Bu noktada klasik bir soru soralım; Ya bir zamanlar Venüs'te eş zamanlı canlılık başladıysa ve bir zaman sonra yanıp, yok olup gittiyse? Belki de hemen yakınımzdaki uzaylı komşularımız Stephen Hawking'in önerdiği yaşam için başka gezegen bulabilecek bir kapasiteye ulaşamadan göçüp gittiler bu evrenden?

Yorumlarınızı bekliyoruz.