Tiangong-1 Nereye Düşecek?


Çin'in kontrolü tamamen kaybettiği uzay istasyonu Tiangong-1'in nereye düşeceği büyük merakla bekleniyor. Atmosferde parçalara ayrılması beklenen ve bu durumdan ötürü düştüğü noktada daha az tahribat yaratacağı düşünülen Tiangong'un yönünü değiştirecek herhangi bir teknolojisi de bulunmuyor. Bazı durumlarda uzay araçlarının ek iticileri sayesinde okyanuslara doğru yönlendirildiği biliniyor ancak Tiangong-1 tamamen kontrol dışı kalmış durumda. 

Mart 2018'de Dünya'ya düşmesi beklenen istasyonun yaklaşık %10 ile %40 arasındaki diliminin Dünya'ya yanmadan düşebileceği tahmin ediliyor. Bu rakamlar ilk etapta küçük gözükse de en iyi ihtimalle 907 kilonun Dünya'ya düşmesi demek. 

Amerikan Uzay Gözetim Ağı'nın da izlediği Tiangong-1'in nereye düşeceği tam bilinmese de bazı tahminler yapılıyor. Bilim insanları istasyonun 43 derece kuzey ve 43 derece güney enlemleri arasında yer alan devasa bölgeye düşeceğini öngürüyorlar ancak araştırmacılara göre büyük ihtimalle istasyon okyanus ya da insansız bir bölgeye düşecek. 

Bekleyip göreceğiz.