Donald Trump Uluslararası Uzay İstasyonu Bütçesini Kesebilir


Geldiği günden bu yana verdiği kararlarla tartışma yaratan Donald Trump'ın Uluslararası Uzay İstasyonu programını durdurmak istediği iddia edildi. The Verge'in araştırdığı Amerika taslak bütçesine göre, ABD başkanı Donald Trump 2025 yılında Uluslararası Uzay İstasyonu bütçesini kesebilir ve ABD'li astronotlar için istasyona gitmek imkansız hale gelebilir. 

Başkan Barack Obama döneminde imzalanan bir anlaşmayla Uluslararası Uzay İstastonu bütçesi için 2024'e kadar garanti verilmişti. Bu durum Trump'ın 2025'e kadar elini kolunu bağlıyor. Uluslararası Uzay İstasyonu'nun NASA'ya yıllık bütçesi 3 ila 5 milyar dolar arasında. ABD hükümetine ise 87 milyar dolarlık bir harcamaya neden oluyor. Bu durumdan rahatsız olan Trump, önümüzdeki yıllarda çeşitli testleri gerçekleştirme ve uzayda istasyon bulundurma görevini özel şirketlere devretmek istiyor. Bu planda özel şirketlerin uzay turizmi yaparak aynı istasyondan para kazanmasını sağlayacak bir yapılanma da söz konusu olabilecek.

Kısacası önümüzdeki dönemde uzayda gelişmeler de özel sektörün eline geçecek. Ancak bizim malesef bir uzay ajansımız kurulamadı.

Haberin kaynağına ulaşmak isteyenler için link