6.300 Yıllık Süpernova Tasviri



Hintli araştırmacılar 50 yıl önce Keşmir'de bulunan taşlar üzerinde oyma tekniğiyle çizilmiş süpernova çizimleri keşfettiklerini ileri sürdüler. 

Keşmir'in en eski yerleşim alanı olan Burzahama'da bulunan çizimler MÖ 4.300'lü yıllara dayanıyor. 
Himayala bölgesinde yer alan Keşmir'de taş üzerine oyularak çizilen tasvirlerin ilk etapta bir av sahnesini canlandırdığı düşünülüyordu. Ancak bir zaman sonra çizimlerdeki iki gök cismi Hintli bir bilim insanının ilgisini çekti. 



Çizimler iki avcı, bir boğa ve iki güneş şeklinde yorumlandı ancak bu yorumlama Mayang Vahia, Alman ve Hintli astrofizikçileri ikna edemedi. Vahia ve ekibi gök haritasını geriye doğru sararak belirlenen yıllara ait bir gök olayını aramaya başladı. Aramaların sonucunda Ay'dan daha parlak görülebilen Orion takımyıldızı yakınlarında konumlanmış bir süpernova dikkati çekti. Gökbilimciler yapılan incelemeler neticesinde eski sanatçıların süpernovanın aydınlattığı bir av sahnesini tasvir ettiği kanısına vardı. 

Konu hakkında açıklama yapan Vahia, süpernovalarla ilgili en eski kaynakların MÖ 800 yıllarında Çin'de rastlanıldığını dile getirdi. Analizlerin doğru olması halinde tarihte süpernovalar hakkında bilgilerin çok daha eskilere dayandığı sonucu çıkabilir.