Uzay Yolculuklarında Kullanılan Canlılar



Yıllardır insanlık uzaya çeşitli canlılar gönderiyor. Maalesef kendi geleceğimiz için seçim hakkı olmayan hayvanları feda ediyoruz. Bunu sadece uzay için değil, birçok durumda yapıyoruz. 

Uzaya gönderilen ilk canlı bir sinekti. Küçük, belki de sevimsiz gelen bu canlı özel malzemeyle kaplanmış bir kutuda uzaya gönderildi. 1947 yılında gerçekleştirilen bu deneme başarıyla sonuçlandı ve sinek Dünya'ya sağ olarak döndü. 

Uzaya gönderilen hayvanların en ünlülerinden biri de Laika'ydı. Sovyetler Birliği tarafından uzaya gönderilen Laika uzayda öldü. 1950 ile 1960 yılları arasında Ruslar uzaya yaklaşık 50 köpek gönderdiler. 

Uzaya gönderilen bir başka hayvan türü de sincap maymunuydu. "Küçük Adam" lakabı verilen Gordo, uzaya sağ olarak gitmeyi ve dönmeyi başardı. Fakat iniş paraşütü açılmadığı için denize çakıldı. Bir daha da kapsül bulunamadı. Uzay yolculuklarından Able ve Baker isimli iki maymun sağ çıkmayı başardı. Ancak Able Dünya'ya döndükten sonra vücut enfeksiyonundan ötürü 4 gün içinde öldü. Fakat Baker uzun yıllar yaşadı. Daha sonraki dönemde Ham isimli şempanze uzaya çıkmayı ve geri gelmeyi başardı. Aynı şekilde Enos da uzay yolculuğunu başarıyla tamamladı.

Bu gelişmelerin ardından NASA artık insanların uzaya çıkabileceğine kanaat getirdi ve 20 Şubat 1962'de John Glenn'ı Dünya yörüngesine gönderdi.