Yüzeyi Merak Edilen Gezegen - Venüs


Dün Venüs'ün yüzeyine ilk kez inmek isteyen NASA'dan bahsetmiştik. Bir takipçimizin uyarısıyla haber kaynağımızın yanlış olduğunu gördük. Kendisine teşekkür ederiz. 

NASA ve Rusya 1960'larda Venüs'e ulaşmak içi yoğun çaba harcaladılar. Venüs'ün yer yer 465 dereceye varan sıcaklığı birçok projenin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden oldu. İlk olarak 1962 yılında Mariner-1 ve 2 Venüs'ün yakınından uçtu ve gezegenin yoğun basınç altında olduğunu tespit etti. Ayrıca gezegen çok sıcaktı. (Bu sıcaklığın nedeni Güneş'e yakınlık değil, Venüs'e gelen ısının tekrar dışarı çıkamaması. Kaynak: COSMOS belgeseli)

1967 yılında Venera 4 uzay aracı birkaç başarısız denemenin ardından 1967 yılında Venüs'ün atmosferinden ilk kez veri göndermeyi başardı. 1970 yılında Venera 7 uzay aracı ilk kez Venüs'ün yüzeyine iniş yaptı ve 23 dakika boyunca sıcağa dayanarak Dünya'ya veri gönderdi. Ancak bu gelişmeden 5 yıl sonra Venera 9 ilk kez Venüs'ün yüzeyinden Dünya'ya fotoğraf göndermeyi başardı. Bu gelişmelerin ardından daha sağlıklı olarak 1982 yılında çeşitli deney araçlarıyla beraber Venera 13 başarıyla Venüs'e gönderildi. (Komplo teorileriyle ilgilenenler Venüs'te çekilen fotoğraflarda canlıların görüldüğüne ilişkin haberlere internetten ulaşabilir)

Bugün Venüs, Rusya ve ABD'nin yeniden hayali oldu. Rusya günümüzde Venera-D ismi verdiği yeni bir projeyle Venüs'te uzun mesafeler gidebilecek ve daha uzun işlev görebilecek bir uzay aracı üzerinde çalışıyor. 

Not: Fotoğrafı Venera 13 çekti

Venera - 13