Mars Deneyi Başarıyla Sonuçlandı



Mars'a gitmek ve yerleşmek istiyoruz. Yavaş yavaş teknolojik açıdan da yeterli duruma geliyoruz. Peki ya Mars'ın insana etkisi? Günümüz teknolojisiyle insanların Mars'a gitmesi yaklaşık 6 ay sürer. Ancak durum bunla da kalmıyor, nitekim Mars'ta zaman geçirme ve geri gelme süresini de hesaba katarsak oldukça uzun bir süre insan hiç alışık olmadığı şartlarda yaşamak durumunda kalacak.  

Bu sorunun farkında olan NASA, Hawaii'de bulunan Mauna Loa'nın eteklerinde Ocak ayından bir deney başlatmıştı. Deney kapsamında 6 kişilik mürettebat Mars şartlarına yakın bir ortamda yaşadı, sebze üretti ve aynı Mars'ta olduğu gibi 20 dakika geçikmeli olarak Dünya ile iletişim kurdu. 

Toplamda 2.5 milyon dolara mal olan bu proje kapsamında bilim insanları Mars yolculuklarının insan üzerindeki etkilileri araştırdı. Aslında oldukça verimli bir çalışma ancak gerçekten Mars'ta olmadıklarını bilmek yine de rahatlatıcı olmuştur. Kısacası hiçbir şey gerçeğin yerini tutmaz ancak bu tür çalışmalar insanların bu tür yolculuklara vereceği tepkileri anlamak için öncül bir rol oynayabilir.